Gemeente Hulshout draagt ophaling grof vuil over aan IOK afvalbeheer
Per 1 januari 2014 wordt het grof vuil niet meer opgehaald door de gemeentelijke dienst. Vanaf dan zorgt IOK Afvalbeheer hiervoor. Hulshoutenaren kunnen in 2014 vier keer per jaar hun oude salons, matrassen en al wat niet in de restafvalcontainer past, laten ophalen.
“Behalve de frequentie en de ophalende instantie, verandert er voor onze inwoners niets”, zegt schepen van Milieu Rist Heylen. “Sinds de instap in het Diftar-systeem is de gemeentelijke technische dienst niet meer voorzien op afvalophaling. Het organiseren van de grofvuilophaling vroeg een enorme inspanning van personeel en materiaal. De tijd die vrijkomt, zal besteed worden aan groenonderhoud.”
Gemeente Hulshout treedt toe tot projectvereniging ‘Kempens Karakter’
Ook Hulshout gaat deel uitmaken van de erfgoedcel ‘Kempens Karakter’. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte, Vorselaar, en nu ook Hulshout. Schepen van cultuur Rist Heylen geeft uitleg over de keuze om toe te treden: “We hechten veel waarde aan ons cultureel erfgoed. De erfgoedcel beschikt over de mogelijkheid om in dit hele gebied zorg te dragen voor het erfgoed en het toegankelijker te maken voor publiek. Mensen weten vaak niet welk moois ze om zich heen hebben. Met de erfgoedcel gaan we ook actief projecten opzetten om dit alles te bevorderen.” Burgemeester Geert Daems vult aan: ”Door deze intergemeentelijke samenwerking kunnen we aan een pot subsidies geraken waarvan we zonder deze samenwerking individueel als kleine gemeente niet zouden kunnen van genieten.”
Meer informatie over de erfgoedcel en de projecten kan u vinden op de website www.kempenskarakter.be.
Gemeente Hulshout neemt deel aan de Achtkant
Veel gemeenten zoeken vandaag de dag naar manieren om kosten te besparen en efficiënter te werken. Samenwerkingsverbanden als de Achtkant bieden hiervoor uitkomst. Burgemeester Geert Daems is zeer opgetogen over de mogelijkheden van deze Achtkant voor Hulshout: “De wetgeving wordt almaar complexer, waardoor ieder gemeentebestuur moet beschikken over gespecialiseerde kennis om ieder dossier volledig correct af te handelen. Dat is zeker voor ons als kleinere gemeente niet te doen. De samenwerking die wij nu hebben met de zeven andere gemeenten zorgt ervoor dat we makkelijker kennis kunnen delen en onze krachten kunnen bundelen op zowel politiek als administratief-bestuurlijk vlak.” Binnen de Achtkant wordt gezocht naar schaalvoordelen door bijvoorbeeld gezamenlijke aankopen of aanbestedingen te doen. “Dit betekent concreet dat in elk dossier één gemeente het voortouw neemt en dat de geïnteresseerde gemeenten binnen de Achtkant kunnen intekenen op een offerte. Zo spreiden we de werklast én behalen we financieel voordeel. Waardevolle zaken waar we allemaal baat bij hebben in deze tijd”, aldus de burgemeester.